Thursday, May 14, 2009

Medan Trip : Day 2 (9 May 09)


Yeah!! Mulakan hari anda dengan senyuman!! Hahahaha

Semalam mula2 masuk bilik kan main komplen sebab xde econd dan kipas.
Alih alih kul 2 3 pagi terjaga sebab sejuk gile..
Semua hotel and resort kat sini xde econg atau kipas sb cuaca nya sangat nyaman sekali..
Best ah kalu kat umah pun nyaman gituh!! Jimat letrik!!


Lawo gile air tasik masa ni.. Ni amik masa lepas smayang subuh.. dan nak cerah dah.. Subuh kat sini awal.. kul 4 am dah nak subuh.. Waktu kat sini sejam lebih lewat dr Mesia


Nyaman giler cuaca nya.. view lake toba di waktu pagi


Dah siap nak check out untuk ke Pulau Samosir.. x puas lagi duk sini nak kene cek out dah


Sempat amik pic kusi kat luo bilik je, kusi ni ngadap ke lake toba.. dalam bilik x sempat amik..



Lepas bekfes kat Danau Toba Cottage Parapat



Ngan en hubby ber latar belakangkan Danau Toba.. Ilebiu beey!! Owh saya sgt suka tudung ni.. Harap maaf iklan jap!!

After check out, destinasi seterusnya ke Pulau Samosir. Kene naik bot around 45 min untuk ke sana. Kampung pertama yg akan dilawati ialah Ambarita.. Pak Lisan dah pesan kat sini bahaya sikit sebab diorang ni mcm memaksa tourist utk beli brg2 kat sana. Dan pernah terjadi kene rampas wang dan sbgnya.. Ekteli Ambarita ni perkampungan orang Batak.. Ish ngeri!!!



Ha nilah kampung tu.. Unikkan umah org batak ni.. Ni umah ketua kampung aka ketua nya..
Kat bawah umah nye tuh tempat pancung kepala.. Ish ngeri ngeri..
Kerusi kerusi batu tu pulak tempat meting diorang.. Khelas gituh bawah pokok...
Umah diorang ni sgt kukuh sb x pakai paku walau sebtg pun semuanya pakai pasak..
Aku pun x tau mcm ne rupa buat pasak tu..
Umah umah ni di huni oleh kaum kerabat diorang lagi sampai sekarang.
Rumah pesaka la katakan


En Sconjar bercita cita nak jadi ketua kampung.. Posing depan umah tok ketua. Nak cam umah tok ketua senang je, kat atas pintu ade tanduk kerbau



Ni plak tempat meting.. Kerusi Chairman...



Lawokan view nya



Oooo lupa nak cier psl ni.. kenapa kat kampung batak ni setiap umah mesti ade simbol mende alah ni. Ish eksploitasi wanita betullah!!!
Cicak ni simbol kesetiaan pada kg halaman.. jauh mana pun diorang merantau, mesti akan balik ke kg halaman jugak.. sebab tu cicak tu menghala ke br**st tu.. Kesetiaan pada ibunya.. Br**st tu simbol rezeki, simbol kesuburan.. orang yg kaya di kira yg paling ramai anak.. bukan hartanya.. X mcm zaman sekarang..



Eksploitasi wanita harus dihentikan.. setiap sudut kat kampung ni ade mende alah ni



Suke le tuh leh gambar kat situh!!!



Ni lagik gambar umah orng batak.


Pak Lisan sdg explain psl buku/kitab org batak


Ni brg2 tradisi org batak, yg mcm umah tu kalendar diorang


Ni cover buku dia, cicak lagi. Buku ni ade terkandung pasal ubat-ubatan diorang, cara berperang, kompas dan sbgnya


Tulisan org batak


Macam ultraman je


Kotak derma untuk perkampungan Ambarita



Kerusi meeting lagik



Ondeway back to boat


Muka bengang sb kene kejar ke penjual2 kat sini... Paksa beli brg ngan diorang
'Kakak Canteq... Abang Hensem beli lah brg ni!!!'
Seb baik x tergoda ngan brg2 dia
Atas bot dah ni dia ikut naik gak..
Next destination Kampung Tomok about 15 min with boat


Kampung Tomok, Pulau Samosir


HORASS!!!!


Kawasan kubur lama org batak.. Macam makam diraja la kalau kat Mesia



Ni la kubur Raja diorang yg terkenal ngan keras kepala dan samseng. Ade patung gundik dia yg paling lawo atas kubur dia. Tp cinta x kesampaian dan gundik tu dah jadi mereng sb beralih kasih ke pemuda lain. Raja sudah murka dan terus menggunakan ilmunya sehingga gundik itu gila.. Kat depan tu plak patung pahlawan dia yg berjaya berperang tanpa menumpaskan setitik darah pun... Nak tau rahsia nya???? Pegi sendirik ke Medan.. nanti diorang criter hehehe


Kat gerbang makam diorang


Sama le


Dah lapar kami di bawa ke restoren ni utk lunch
Specialty kat sini air Avocado.. Best!!
Next destination Simarjarunjung


At Simarjarunjung


Makan Goreng Pis (Grg Pisang) dan Air Teh Halia kat sini.
Cuaca mmg best.. Nyaman sekali Pak!!



Kat Simarjarunjung ni kiranya tempat plg hujung utk view Lake Toba. Ramai org tgh menge'date' kat sini.. Cantik view kat sini cuma ramai anjing


En Hubby

Next destination to Sipiso Piso Waterfall.. jalan agak teruk tp sepanjang perjalanan mmg best walau jalan agak teruk. Mcm2 bleh tgk.. Church byk gile, every 500m ade. Nak cari 1 masjid pun susah. Kereta kerbau pun ade lagi... Syukur negara kita x seteruk kat sini. Subur tanaman kat sini. Mcm2 ade, carrot, kubis, tomato, buah2 utk dieksport.


Dah sampai kat Sipiso Piso


Waterfall yg leh tgk dr jauh je


Ingat bleh terjun dlm air



Ok time to go.. Dah lewat petang dah

Teruskan perjalanan ke Berastagi untuk zzzzz


Check in kat Danau Toba Cottage Berastagi pulak.. Malam xde xtvt.. ZZZZZZZ je


2 comments:

Anonymous said...

Salam Syud,

Sy nak tanya pasal trip awak ke Medan, blh ke?Sy punya trip bulan 3ni. blh email sy tak.
fadzlun_farahani@hotmail.com

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.