Sunday, February 27, 2011

Resepi campak campak

Ni namanya resepi campak campak nak cepat
Tapi one of mr sconjar faberet..
Kalau buat ni x yah lauk lain dah muahaha
Senang hidup!!!

Asalnya nak buat ayam-masak-apa-tah-tak-tahu-nama si sconjar ni balik bagitau lps dia g Johor baru ni
Pastu aku tanya resepi camana dia kata x sure yg penting dia cakap sedap
Dia pun describe le kat aku lebih kurang lps tanya kwn dia
Dapat le gambaran siket2 aku pun campak je la apa yg aku rasa hahaha
Bila dah masak tu dia kata Ok dan dah jadi resepi secara x sengaja walau x sama dgn yg dia makan tu
Yang penting dia kata yg ni pun soddap kah kah kah walau x sama ngan versi asal
Versi asal yg dia mkn tu dia kata kering siket ala2 kerutub kot.. wakakaa
Xpe la Yang janji yg ni versi kita punyer hahaha

Ayam Masak Oyster Versi Syud Sconjar

Ni buat 2nd time buat kuah byk siket sb xde kuah lain dah..

Yg ni buat ms 1st time.. buat kering sb dah ade kuah lain

Moh kiter menyemak resepi yang senang ini
Less is more omputih kata
Kalau masak simple2 ni membahayakan periuk nasi, cepat 'tembus'
Mungkin beras juga akan cepat berkurangan di dalam tong beras muahaha

Bahan-bahan :

Sebelah ayam di ptong kecik2, jgn kecik sgt jgn besar sgt
3-4 ulas bawang putih - mayang halus
1/2 biji bawang beso - mayang halus
7-8 ulas bawang merah - mayang halus
1/2 inchi halia muda - mayang halus (aku hentamm jugakk pakai halia biasa) xde stok yg muder muahaha
1/2 cawan sos tiram (agak2 nye lah kot sb aku x pernah sukat bila nak masak.. campak je setakat yg aku rasa ok hahha)
4 - 5 sudu besar kicap manis kipas udang hahhaa mcm cap lain x leh pakai
3/4 cawan air or stok ayam(nak berkuah tambah air sesuka hati korang la)
Brocoli sejambak
Couliflower sejambak
Sebiji lada beso - ptong panjang
Garam, gula, aji(opt)
4 - 5 sudu Myk utk menumis

Cara-cara :
1. Panaskan minyak, goreng bwg putih, bawang beso, bwg merah dan halia. mcm nak buat bwg goreng tu.. tp jgn garing sgt. Byk bwg sedaap
2. Dah wangi and garing masukkan ayam.
3. Kacau rata ayam biar dia turun air and kering siket..
4. Masukkan sos tiram, kicap gaul rata
5. Masukkkan air dan masak sampai ayam masak dan kuah pekat
6. Ayam hampir masak masuk brokoli and couliflower yg dah ptg.. then masuk lada beso
6. Masukkan garam gula aji secukup rasa. Beware of garam sb sos tiram dah masin..
7. Siap leh makan nge nasi panas panas.


2 comments:

munie said...

sedap owh...leh ah try pahni..mesti ayeng suke..sbb mcm masak ayam kicap..hehe..

syud said...

munie try jgn x try hahaha ha ah sedap ala2 aym msk kicap hahha peje pun wehi maasak itam2 gini wakakka wehi ngat sostiram..